Nieuws
18 October, 2016

IPC Inspiratiedag bij De Verwondering

Img 0419

Op 12 oktober van het schooljaar 2016-2017 komen ruim honderd juffen, meesters en directeuren van veertig scholen naar basisschool De Verwondering in Nijmegen-Lent voor de eerste IPC Inspiratiedag.

De bezoekende leerkrachten worden op eenzelfde manier verwelkomd als de kinderen van De Verwondering; met een open inloop waarbij ze kiezen wat ze willen doen. In dit geval betekent dat: twee workshops naar keuze volgen. Men kan kiezen uit: MijnRapportfolio, expertlezen, creatief denken, DENK of organisatie leerplein.

Ter illustratie: DENK gaat over het denkend lezen stimuleren. De nadruk ligt op de motivatie om een tekst te begrijpen, verbanden zoeken en creatief schrijven. De workshop over expertlezen leert kinderen lezen zonder methode. Kinderen mogen zelf leervragen kiezen en worden aangezet tot nadenken en op zoek te gaan naar het antwoord. Dat maakt de leesbeleving groter dan bij technisch lezen.

Op dit moment zijn enkele IPC-scholen bezig met het ontwikkelen van MijnRapportfolio, zo ook De Verwondering. In dit digitale systeem werkt het kind samen met de leerkracht aan zijn/haar individuele voortgang.

De Verwondering De Verwondering werkt met drie Leerpleinen: Leerplein 1 voor kinderen van 4 t/m 6 jaar, Leerplein 2 zijn kinderen van 7 en 8 en Leerplein 3 kinderen van 9 t/m 12 jaar. Een vrije inloop? Leren lezen zonder een methode? Ze doen het gewoon, op De Verwondering. “En af en toe is het een chaos. Dan weer dynamisch. En soms is het ook écht mooi!”, aldus directeur Jan Willem Helmink enthousiast. “Blijf je altijd verwonderen. Veroordeel niet.”

Werkt u voor een IPC-lidschool? Dan zien we u graag terug op de volgende Inspiratiedag op woensdag 8 maart 2017! Is uw school nog geen lid van IPC en wilt u meer weten over ons curriculum? Vraag dan snel ons informatiepakket aan.

Fotografie: Verwondering.info

Great learning, Great teaching and Great fun