Nieuws
01 July, 2020

IPC-curriculumupdates

Mockup Dag En Nacht Klein
Een inkijkje in de IPC-unit 'Dag en nacht'. Alle IPC-units worden voortaan voorzien van een nieuwe, frisse look.

Kinderen verdienen een actueel curriculum. Daarom updaten we IPC met regelmaat, zo ook deze zomervakantie. We schetsen de updates in grote lijnen.

De leerdoelen

We hebben de huidige leerdoelen herschreven in leerlingentaal. Daarmee bedoelen we dat de leerdoelen vanuit het ik-perspectief geschreven zijn, in taal die past bij de leeftijd. Zowel de leerkracht als de leerling kan zo met de leerdoelen overweg.

Doorlopende leerlijn

We hebben de doorlopende leerlijn meer zichtbaar gemaakt in het IPC Assessment for Learning.

Het Assessment for Learning helpt leerlingen bij het aanleren van vaardigheden die complex zijn. Met complex bedoelen we dat leerlingen meerdere stappen nodig hebben om een bepaalde vaardigheid eigen te maken. Soms duurt dat proces één of twee jaar, maar vaker nog werkt een leerling de gehele basisschooltijd aan een vaardigheid.

In onderstaand schema zie je wat we bedoelen. Om van het ene naar het andere niveau te komen, gebruikt de leerling leeradviezen en rubrics.

trap.png

Updates in de lesunits

Ook de lesunits zijn of worden geüpdatet. We geven een paar voorbeelden.

  • Er zijn nieuwe leertaken voor de vakken ICT en Mens en maatschappij. Dat betekent ook dat we her en der de bestaande leertaken van andere vakken aangepast hebben.
  • De units krijgen een nieuwe en frisse look.
  • We hebben suggesties toegevoegd voor het woordenschatonderwijs.
  • Op veler verzoek komen er suggesties voor het topografie-onderwijs.
  • Meer visualisatie in de vorm van heldere schema's. De kracht van visualisatie bij het leren is namelijk onschatbaar. Dat is overigens ook de reden dat we de opleiding Leren Visualiseren vanaf komend schooljaar aanbieden voor scholen en individuen.
  • Een handig overzicht van de verplichte geschiedenisvensters.

Een nieuwe standaardroute

Als je met IPC begint is het best ingewikkeld om je units te kiezen. Hoe weet je of je alle kerndoelen aanbiedt? Of dat alle vakken voldoende aan bod komen? De standaardroute is een advieskeuze waarmee je sowieso goed zit. Deze zomer krijgt ook de standaardroute een update, zodat we weer helemaal actueel zijn. Denk bijvoorbeeld aan de toevoeging van de unit Weer en klimaat.

Vragen en opmerkingen

Indien je vragen hebt over de updates helpen we je graag via info@ipc-nederland.nl. Wil je in de toekomst op de hoogte gehouden worden, dan kun je hier abonneren op onze nieuwsupdates.


Great learning, Great teaching and Great fun