Symposium Het Tienerbrein vond plaats op 7 oktober 2024.

Of je nu leraar in groep 8 bent of les geeft op de havo, heel veel leraren hebben te maken met het lerende tienerbrein. Daarom organiseerden we op 7 oktober 2024 – samen met Great Learning Nederland en de andere curricula van de doorgaande leerlijn – Symposium Het Tienerbrein.

 

We kijken terug op een buitengewoon geslaagde dag. Op de eerste plaats komt dat door de grote belangstelling en het aanstekelijke enthousiasme van de deelnemers! In het bijzonder willen we de coaches, leerlingen en ondersteunend personeel van Modus Burgum en CSG Liudger bedanken voor hun gastvrijheid!

 

De dag bestond uit lezingen van onder meer Jelle Jolles (auteur ‘Het Tienerbrein’ en emeritus hoogleraar), Lee Hendricks (International Curriculum Association), Jenno van der Wal (plaatsvervangend rector DENISE, Amsterdam) en Robin Belles (directeur, Great Learning Nederland). Daarnaast hebben meerdere leraren ons meegenomen in hun ervaringen met het tienerbrein.

Waarom Symposium Het Tienerbrein?

Het lijkt bijna onvoorstelbaar dat, ondanks vele wetenschappelijke studies over de werking van het tienerbrein, deze kennis niet op structurele basis wordt benut. Terwijl juist deze fase in de ontwikkeling van jongeren zo bepalend is voor hun welzijn, motivatie en leerprestaties.

 

Wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer aan dat tieners specifieke behoeften hebben, zoals: autonomie, sociale verbinding en het vinden van zinvolle uitdagingen. De praktijk leert dat het Nederlandse onderwijs er maar niet in slaagt om daaraan tegemoet te komen.

 

Het symposium bood een podium aan leraren en andere experts, die hun inzichten deelden over hoe we de schoolervaring beter kunnen afstemmen op de breinontwikkeling en behoeften van de leerlingen.

 

Sfeerimpressie van de dag en meer informatie

Onderstaand vind je nog een kleine sfeerimpressie van het symposium. Kon je niet bij het symposium zijn en wil je de informatie wel graag ontvangen? Mail dan even naar info@great-learning.nl.

 

'IPC en Great Learning Nederland helpen jou als leraar of schoolleider om het weer over leren te hebben.'