Waar met IPC geleerd wordt zijn volop nieuwtjes! Op deze pagina lees je ze. Volg ook onze nieuwsbrieven of abonneer je op IPC via je favoriete sociale mediakanalen. Dan mis je zeker niks.

Nieuwsbrieven | Facebook | LinkedIn | Instagram

Formatief handelen in het onderwijs gaat over het begeleiden van een leerling om een bepaald leerdoel te behalen. Het is een cyclisch proces waarbij je didactiek inzet om informatie te verzamelen over het leerproces van de leerling. Het goed in de praktijk brengen van formatief handelen is best een uitdaging.">

Het belang van formatief handelen in het onderwijs

Formatief handelen in het onderwijs gaat over het begeleiden van een leerling om een bepaald leerdoel te behalen. Het is een cyclisch proces.

Speciaal onderwijs is een extra ondersteuning voor leerlingen die op de basisschool niet tot volle ontwikkeling kunnen komen.">

Speciaal onderwijs en de basisschool

Het speciaal onderwijs (SO) en speciaal basisonderwijs (SBO) bieden leerlingen extra ondersteuning om optimaal te ontwikkelen.

Geïntegreerd taalonderwijs kan je school op weg helpen naar betere prestaties en meer motivatie in je lessen.">

IPC als hulpmiddel voor geïntegreerd taalonderwijs

Geïntegreerd taalonderwijs is een veelgekoesterde ambitie van basisscholen. Waarom is het belangrijk om taal en lezen met de rest te verbinden?

ipc kinderen">

Webinar kennismaken met IPC

Binnenkort zijn er 2 webinars voor iedereen die meer over IPC wilt weten. Je ervaart wat IPC voor jouw school kan betekenen.

">

Lenteproef: probeer IPC zelf uit!

Wil je komend schooljaar je onderwijs meer leergericht maken? Dan kan de lenteproef een mooie eerste stap zijn.

Een hoogbegaafd kind in de leeftijd basisschool met een kleine globe in zijn handen.">

Hoogbegaafdheid op de basisschool

Hoogbegaafdheid op de basisschool is een terugkerend thema, ook voor veel IPC-scholen. Daarom spraken we onlangs Tijl Koenderink.

">

Passend onderwijs op de School of Understanding

Onlangs spraken we specialist hoogbegaafdheid Tijl Koenderink. We vroegen naar het geheim achter de School of Understanding uit Amstelveen.

Steven en Magda over Wereldburgerschap op basisschool de Meerpaal in Den Haag Duindorp. Over hun leerlingen, de ouders en de leraren.">

Wat wereldburgerschap betekent in Duindorp

Wereldburgerschap is een belangrijk thema voor basisschool de Meerpaal. Coördinatoren Magda Leerdam en Steven Spaans lichten toe.

IPC-inspiratiemiddagen">

Inspiratiemiddagen in Haarlem

Wil jij inspiratie opdoen en ervaringen uitwisselen met andere IPC-leerkrachten? Neem dan eens een kijkje op een andere IPC-school!

IFO-subsidie internationalisering onderwijs">

IFO-subsidie voor internationalisering

IPC-scholen komen in veel gevallen in aanmerking voor de IFO-subsidie. De regeling is in het leven geroepen om internationalisering op scholen te stimuleren.

">

Kinderboekenweek 2023

Voor iedereen die IPC nog niet kent, stellen we eenmalig IPC-thema's beschikbaar. Het zijn drie leuke en uitdagende projecten!

IPC biedt nu ook leermiddelen aan.">

NIEUW: leermaterialen IPC

Een aantal IPC-scholen gaf aan behoefte te hebben aan een landkaart of tijdlijn in IPC-stijl. Dat idee hebben we ter harte genomen en verder uitgewerkt!

Opleiding voor het jonge kind op school.">

Opleiding Het Jonge Kind

Deze groep 8-leerkracht bedacht samen met zijn collega’s dat het een slimme zet zou zijn om de opleiding IEYC Het Jonge Kind te volgen.

Kinderen doen een experiment in de klas.">

IPC en de subsidieregeling basisvaardigheden

Scholen kunnen nu de regeling Verbetering basisvaardigheden voor overige scholen 2023 aanvragen. Een mooie kans als je met IPC werkt of gaat werken.

Digitale geletterdheid komt bij diverse vakken aan bod bij IPC. Thema's als 'Uitvindingen en machines' en specialistische ICT-thema's ondervangen de wettelijke vereisten omtrent digitale geletterdheid.">

Digitale geletterdheid basisonderwijs

Digitale geletterdheid is een van de vele opdrachten die de overheid aan ons basisonderwijs meegeeft. IPC integreert digitale geletterdheid.

in gesprek met collega's in het onderwijs">

Masterclass voor leidinggevenden in het onderwijs

Great Learning organiseert tweemaal de masterclass voor leidinggevenden: ‘De Professionele Leergemeenschap: de kracht van het luisteren’.

Wereldburgerschap">

Wat wij van IPC in Singapore kunnen leren

Wist je dat er in Singapore een Nederlandse school is die met IPC leert? De Holland International School. Hoe ziet leren er daar uit?

opleiding ipc">

IPC-opleidingen van start in november

Het merendeel van de opleidingen voor IPC-scholen is zoetjesaan gestart. Voor de late beslissers hebben we nog enkele mogelijkheden om in november met een opleiding van Great Learning Nederland te beginnen.

Subsidie internationalisering">

Webinar: ‘Actief wereldburgerschap in je school met bijbehorende subsidieaanvraag’

Op 6 oktober kun je het webinar ‘Actief wereldburgerschap in je school met bijbehorende subsidieaanvraag’ van OOG en Great Learning bijwonen.

thematisch onderwijs basisschool De verbinding">

Thematisch onderwijs op basisschool De Verbeelding

Basisschool De Verbeelding uit Haarlem pakt hun thematisch onderwijs groepsdoorbroken en vakverbindend aan, met behulp IEYC en IPC.

regulier en speciaal onderwijs">

Hoe regulier en speciaal onderwijs samen leren

Basisschool OBS De Esdoorn met regulier onderwijs en Lichtenbeek Elst met speciaal onderwijs werken al 12 jaar succesvol samen. De kinderen van beide scholen zitten in hetzelfde gebouw en leren geregeld samen. Dat maakt ons ontzettend benieuwd naar deze bijzondere samenwerking.

OBS De Esdoorn Elst">

Het IPC-verhaal van OBS De Esdoorn uit Elst

OBS De Esdoorn uit het Gelderse Elst werd in 2006 de eerste school in Nederland die met het Nederlandstalige IPC-curriculum startte.

visualiseren in het onderwijs">

Visualiseren in het onderwijs

Hoe leer je het onderwijs visualiseren? Het is een belangrijke troef bij het leren. Het biedt inzichten en laat kennis beter beklijven.

leergerichtheid coachen">

Opleiding Doelgerichtheid Coachen

Leergerichtheid coachen is het coachen van anderen in hun focus op leren. Draait wat een leerkracht doet daadwerkelijk om beter worden?

burgerschap op de basischool burgerschapsonderwijs">

Burgerschap op de basisschool

Wat houdt burgerschap op de basisschool in? Waaraan moet je wettelijk voldoen? En waarin krijg je juist de ruimte als basisschool?

school leiders opleidingen">

Opleidingen voor schoolleiders en leidinggevenden op school

Great Learning Nederland biedt twee opleidingen aan voor schoolleiders en schooldirecteuren: de Assessment for Leaders-opleiding en de School leader for Learning-opleiding.

primair en voortgezet onderwijs">

Hoe primair en voortgezet onderwijs samenwerken

Primair en voortgezet onderwijs kunnen met IPC en IMYC prima samenwerken, zowel op praktisch vlak als op visievlak. En in Apeldoorn gebeurt het al, zowel in de praktijk als op visie!

verschillende concepten basisonderwijs">

Verschillende onderwijsconcepten voor het basisonderwijs

Welke verschillende onderwijsconcepten zijn er in het basisonderwijs? En hoe gaan die samen met een leermiddel als IPC? Hierbij een overzicht.

ipc basisonderwijs">

IPC bij thuisonderwijs

Op woensdagmiddag 12 januari (15.00 uur - 16.30 uur) gaan we online in op IPC in een (gedeeltelijke) thuisonderwijs-vorm.

">

Special IEYC Het Jonge Kind

Op woensdagmiddag 1 december is er een online Special voor IPC- en IEYC-scholen die meer over het jonge kind willen weten.

IPC coordinator terugkomdag">

Special Terugkomdag IPC-coördinatoren

Op veler verzoek organiseren we op donderdag 18 november een Terugkomdag voor IPC-coördinatoren. We ontmoeten elkaar in Utrecht. Tijdens de bijeenkomst delen we ervaringen uit en frissen we het geheugen nog eens op.

MijnRapportfolio IPC">

IPC en MijnRapportfolio | Enquête & webinar

We zoeken voortdurend naar manieren om scholen te ondersteunen bij hun onderwijs. Zodoende kwamen we een aantal jaren geleden bij het digitale portfolio MijnRapportfolio. De IPC-module van MijnRapportfolio is sindsdien onderdeel van je IPC-lidmaatschap.

ipc coördinator">

Extra opleiding tot IPC-coördinator

Wegens grote belangstelling hebben we in de tweede helft van het schooljaar een extra opleiding tot IPC-coördinator ingelast in Utrecht. Aanmelden is alleen mogelijk voor scholen die een IPC-lidmaatschap bij ons hebben. Aanmelden via de Members' Lounge.

IPC Natuur en Techniek">

IPC Special ‘Natuur & Techniek’

We organiseren door het schooljaar heen een aantal Specials, digitaal of verspreid over Nederland. Tijdens deze kleinschalige bijeenkomsten focus je samen met deelnemers van andere scholen op relevante onderwijsthema's. Wij vinden het belangrijk om ervaringen te delen en zien de Specials als een mooie toevoeging binnen het lidmaatschap.

">

IPC Special Assessment for Learning

We organiseren door het schooljaar heen een aantal Specials, digitaal of verspreid over Nederland. Tijdens deze kleinschalige bijeenkomsten focus je samen met deelnemers van andere scholen op relevante onderwijsthema’s. Wij vinden het belangrijk om ervaringen te delen en zien de Specials als een mooie toevoeging binnen het lidmaatschap.

">

Webinar ‘Gebruik IPC-app’

We organiseren door het schooljaar heen een aantal Specials, digitaal of verspreid over Nederland. Tijdens deze kleinschalige bijeenkomsten focus je samen met deelnemers van andere scholen op relevante onderwijsthema’s. Wij vinden het belangrijk om ervaringen te delen en zien de Specials als een mooie toevoeging binnen het lidmaatschap.

">

Voor IPC-scholen: Special Visualiseren

We organiseren door het schooljaar heen een aantal Specials, digitaal of verspreid over Nederland. Tijdens deze kleinschalige bijeenkomsten focus je samen met deelnemers van andere scholen op relevante onderwijsthema’s. Wij vinden het belangrijk om ervaringen te delen en zien de Specials als een mooie toevoeging binnen het lidmaatschap.

">

Opleidingen Great Learning en IPC

IPC en Great Learning Nederland zetten zich in om het leren van kinderen te verbeteren. Met onze opleidingen dragen we daar mede aan bij. Je volgt de opleidingen naast je lidmaatschap. Ze zijn toegespitst op individuele deelnemers en worden normaliter binnen een schooljaar afgerond.

">

Op het jeugdjournaal met een echt octrooi!

Het NOS Jeugdjournaal halen en een echt octrooi verdienen met het #IPC-thema ‘Uitvindingen en machines’? Het overkwam de tienjarige Jibbe van De Visserschool uit Amsterdam, nadat de juf de ideeën van de kinderen voorlegde aan een octrooibureau.   Jibbe bedacht een ingenieus systeem waarbij hij magneten op een bepaalde manier in gebouwen plaatste, waardoor het […]

">

Hoera! 400 maal IPC!

Net voor de meivakantie was het dan zover, de vierhonderdste IPC-school die met het Nederlandstalige IPC-curriculum van Great Learning Nederland werkt!   In een jaar met veel aanpassingen zijn we blij dat scholen ons nog steeds vinden en bezig zijn met waar het om gaat: kinderen beter laten leren.   De eer is aan basisschool […]

">

Waar zijn IPC-leerlingen goed in?

Wegens succes verlengd. Op woensdag 26 mei om 16.00 uur organiseren we een webinar voor medewerkers en leerkrachten van basisscholen die meer over IPC willen weten en benieuwd zijn naar IPC op hun school. IPC is een onderwijsconcept en curriculum voor het basisonderwijs in één.   IPC-trainer Marleen Lapidaire gaat daarbij in op de vraag: […]

">

Waarom IPC negatieve gevolgen van corona op de leerontwikkeling verkleint

Ongetwijfeld ben je op de hoogte van het Nationaal Programma Onderwijs, een steunprogramma van de overheid voor het opvangen van de gevolgen van de coronacrisis voor het funderend onderwijs (basisonderwijs en voortgezet onderwijs), het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs.   Demissionair-minister Slob schrijft in zijn brief van 23 maart jl. dat scholen, die […]

">

IPC gaat het groeiseizoen in!

Het voorjaar hangt stilaan in de lucht en de knoppen zitten al aan de bomen. Tijd voor lente-units! Voor alle IPC-scholen hebben we de unit Bloemen en insecten. Voor alle scholen die IEYC voor het kleuteronderwijs gebruiken is er bovendien de unit Bloemen en planten. Je vindt beide units in het overzicht op de Members’ […]

">

32 units in de IPC-app

In de IPC-app zijn nu 32 units te vinden. Je downloadt de app gratis en eenvoudig via je appstore (Google Play) (Apple Store). Zoeken op ‘IPC Nederland’.   Koppeling met MijnRapportfolio Er is een koppeling met MijnRapportfolio. Dat betekent dat je met je MijnRapportfolio-account inlogt en de voortgang automatisch opslaat. Als IPC-lid kun je zonder […]

">

Vernieuwde IPC-units

IPC zorgt ervoor dat het curriculum altijd up-to-date is. In de zomervakantie van 2020 hebben we een aantal grote updates doorgevoerd. Daaropvolgend zijn we de thema’s / units aan het vernieuwen. De unitvernieuwingen bestaan onder andere uit extra ICT-onderwijs, toevoeging van woordenschatonderwijs en meer linkjes naar topografie. Daarbovenop hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt […]

ipc app mijnrapportfolio">

De IPC-app: ook handig met MijnRapportfolio!

De IPC-app is een praktisch hulpmiddel bij het formatief handelen in de klas. De app werkt samen met MijnRapportfolio.   De IPC-app downloaden of openen Je downloadt de IPC-app gratis en eenvoudig via je appstore (Google Play) (Apple Store).   De app werkt ook in de browser via app.ipc-nederland.nl. Er is zoals gezegd een koppeling […]

">

Corona-update nieuwe maatregelen

Vanaf vanavond 22.00 uur (4 november) worden de maatregelen tegen COVID-19 door het kabinet wederom aangescherpt. Wat betekent dat voor IPC en Great Learning Nederland? We voeren zoveel mogelijk werkzaamheden op afstand en digitaal uit. De aanscherping van de maatregelen biedt nog steeds de ruimte om trainingen en opleidingen op locatie te verzorgen. In een enkel geval zal een […]

">

Er zijn units vernieuwd!

Als school word je lid van IPC. Daar staat een aantal zaken tegenover, waaronder de curriculumupdates. Met de updates zorgen we voor een actueel curriculum dat niet veroudert. Afgelopen zomer hebben we al heel wat zaken op de Members’ Lounge doorgevoerd, waaronder verbeteringen in de leerdoelen en het assessment. In het kielzog van die veranderingen […]

">

Opleiding IEYC Het Jonge Kind

Er zijn twee nieuwe mogelijkheden om de opleiding IEYC Het jonge kind te volgen in Noord-Nederland (omgeving Meppel). Op 2 november 2020 Op 11 januari 2021 voor cluster 2-scholen Met IEYC Het Jonge kind leer je enerzijds meer over IEYC en de breinontwikkeling van het jonge kind. Anderzijds deel je ervaringen en reflecteer je op de […]

leaders">

Opleidingen voor schoolleiders

De School leader for Learning-opleiding die 6 november in Utrecht start zit inmiddels vol, maar niet getreurd! Er start op 8 januari 2021 mogelijk een extra cyclus van de opleiding.   Bij een minimum van 15 deelnemers gaan we hiermee aan de slag. Op 22 januari 2021 begint ook de Assessment for Leaders-opleiding.   Assessment […]

">

Lesunits over Corona

Het is hartverwarmend hoe we elkaar helpen in onzekere tijden. Daar sluiten we graag bij aan. Omdat het Coronavirus heel wat vragen oproept bij kinderen, hebben we drie lesunits ontwikkeld, die zowel thuis als later op school gebruikt kunnen worden. Ze zijn geheel vrijblijvend toegankelijk voor alle scholen met Nederlandstalig onderwijs. >>> naar de units […]

'IPC en Great Learning Nederland helpen jou als leraar of schoolleider om het weer over leren te hebben.'